Jadłospis przy HTZ
HTZ – czyli hormonalna terapia zastępcza, powinna być stosowana u pań ciężko znoszących zmiany, związane z przekwitaniem. Jeśli połączymy HTZ z odpowiednią dietą, to ryzyko powikłań naczyniowo-sercowych, problemów z nadmierną masą ciała i chorobami takimi jak cukrzyca znacznie się zmniejszy. Badania pokazują, że panie w krajach azjatyckich przechodzą menopauzę znacznie łagodniej – wpływa na to przede wszystkim duże spożycie roślin strączkowych.
Unikanie tłuszczów zwierzęcych.
Zastąpienie mięsa soją jest bardzo przydatne i wskazane. Panie w okresie menopauzy powinny zadbać o poziom cholesterolu. Należy unikać tłuszczów zwierzęcych i zastępować je olejami roślinnymi. W tym celu doskonale sprawdza się oliwa z oliwek oraz olej lniany. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, natomiast duże spożycie węglowodanów w okresie menopauzy nie jest wskazane. Białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym odpowiednikiem, spożywać więcej ryb i owoców morza. Wartościowe ale też dość tuczące są różne rodzaje serów – na przykład żółte.