Hormony w jedzeniu

Hormony w jedzeniu
Diana Polekhina z Unsplash

Fitohormony należą do substancji, które w naturalny sposób regulują pracę układu hormonalnego organizmu kobiety. Jeśli przyjrzeć się diecie kobiet z Azji, można dostrzec że obfituje ona w warzywa strączkowe – zwłaszcza soję. To soja jest najbogatszym źródłem fitoestrogenów, dlatego poleca się jej stosowanie w okresie menopauzy. Fitohormony znajdują się także w czerwonym winie, a ten produkt ma dodatkowo działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne.

Hormony roślinne.

Podobne działanie wykazuje owoc winogrona, jabłko oraz rabarbar. Tego ostatniego nie należy spożywać zbyt często, gdyż ma szereg działań niepożądanych. Hormony roślinne w pożywieniu można znaleźć także w czosnku oraz owocach czereśni. Granat sprawdza się w przypadku menopauzy i andropauzy, dlatego jest bardzo wartościowym sokiem. Hormony roślinne działają naturalniej i łagodniej niż hormony zawarte w tabletkach. Pomagają zmniejszyć ataki gorąca oraz ciśnienie krwi, sprawiają także, że poziom cholesterolu we krwi staje się o wiele mniejszy.

PODZIEL SIĘ: